BallRoom_635606554302537080

Review : Hotel Holiday Inn Jakarta Kemayoran

Kangen sama saya? Ahakss! Lamaaaaa sungguh tidak bersidang di sini. Kan? Saya juga kangen bangat sama kamu semua. Serious. Tiada update di sini bukan bermaksud saya hilang, akan tetapi tuntutan kerja mencemburui masa saya di sini. Namun, disebabkan tuntutan itu jugalah, saya berkesempatan fly ke Jakarta baru-baru ini atas urusan business trip. At least kannn…Jom kita layan cerita dan review tentang penginapan saya di Jakarta. Dan airlines yang bertanggungjawab membawa aku dan rakan sekerja haruslah Malaysia Airlines. 

Touched down di Jakarta, terpaksa pulak menunggu lama di kaunter pungutan bagasi. Habis pungut, kita cari pulak nama kita di ruangan menunggu. Tapi, takde tau. Nasib baik ada jumpa seorang lelaki yang memakai coat dengan name tag Holiday Inn. Terus serbu and tanya segala tentang airport transfer kami. In the end, ada berlaku kesilapan teknikal yang menyebabkan mereka typo error my name. Due to that, kiteorang dapat naik Alphard besar yang sungguh selesa, rezeki Kak Pora fefeling.

Sampai di Holiday Inn Jakarta Kemayoran, kami disambut mesra oleh bellboy yang bekerja. Kalau anda memang familiar dengan Jakarta, korang mesti dah biasa kene scan segala barang untuk masuk ke sesebuah premis kan? Same goes to Holiday Inn. Setibanya di reception, harus berikan passport untuk registration dan card credit sebagai deposit.

Dapat kunci, terus ke bilik dan bukak pintu… WALAAAA! Deluxe room untuk Safura seorang, rasa-rasa? Besar dan grand habis. Mewahnyaaa kehidupan. Mana taknya, kalau aku yang travel, haruslah aku duduk hostel sahaja. Jadi, feeling tu lain sangat bile dapat bilik cenggini. Letak barang kat, lari terus ke tingkap nak tengok view. Walaupun gelap gelita, tapi boleh nampak swimming pool tau. Aaaaaaa! Bestnyaaaa. Then, check pulak toilet. Fuh! Ni sexy. Transparent glass uols. Tengah shower, orang kat katil boleh nampak kite? Rasa? Hahahah!

JakartaDSC03975-0451Kite letak dulu bag kat situ and kita layan apa yang ade depan mata. Jom!

(more…)

Read More

DSC04487

Stadium Astro: Aplikasi Terhebat Untuk UEFA EURO 2016™ bermula pada harga RM6* sahaja!

Stadium Astro: Aplikasi Terhebat Untuk UEFA EURO 2016 bermula pada harga RM6* sahaja!

Who’s excited for EUFA EURO 2016? Angkat tangan! Walaupun ada yang tidak berkesempatan untuk ke France menonton secara LIVE *chewah*, tapi ASTRO, selaku Penyiar Rasmi UEFA EURO 2016 akan membawakan liputan yang lengkap dan komprehensif untuk acara sukan terbesar dunia, Kejohanan Bola Sepak Eropah.

Jika anda tidak berkesempatan menonton di televisyen, jangan risau. Anda akan menontonnya di mana-mana sahaja anda berada kerana Astro akan membawakan kesemua 51 perlawanan SECARA LANGSUNG, melangkaui skrin TV anda iaitu menerusi aplikasi Astro on the Go dan aplikasi terkini Stadium Astro yang membolehkan para peminat sukan terlibat secara digital dengan kejohanan yang berlangsung. Semuanya hanya di hujung jari sahaja.

Lee Choong Khay, Ketua Perniagaan Sukan Astro berkata, “Astro terus komited dalam menyampaikan liputan menyeluruh perlawanan UEFA EURO 2016™ di aplikasi inovatif pada telefon bimbit dan semua skrin yang ada bagi memastikan setiap detik dapat dibawakan terus kepada peminat-peminat sukan di mana sahaja mereka berada hanya dengan Astro on the Go.

Pada masa yang sama juga, aplikasi Stadium Astro kami yang serba baharu akan bertindak sebagai peneman setia kepada peminat UEFA EURO 2016, yang mana ia bakal membawakan sorotan perlawanan rasmi dari pelbagai sudut kamera, analisis menyeluruh pemain, rakaman ulang tayang, liputan berita terkini, kandungan video yang mempunyai permintaan tinggi (on demand) dan banyak lagi. Dengan adanya aplikasi Astro on the Go dan Stadium Astro ini, rakyat Malaysia berpeluang untuk merasai pengalaman hebat Kejohanan Bola Sepak Eropah hanya dengan menontonnya menerusi platform digital Astro”.

Dan bagi peminat setia bola sepak yang ingin menyaksikan kesemua perlawanan UEFA EURO 2016 di Astro atau aplikasi Astro on the Go pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja, anda semua boleh berbuat demikian menerusi pembelian ‘Pas Sukan’ (Sports Pass).

Astro

(more…)

Read More

KelantanDSC02873-1771

Tempat Makan Yang BEST di Kelantan

Selalunya bila bercakap pasal trip ‘jalan-jalan cari makan’ pastinya kita akan terpikir pasal Penang yang memang masyur dengan pelbagai makanan yang best-best. Namun, aku kekadang terpikir, selain Penang takde ke yang lagi masyur ke kat Malaysia ni? Gittuuuu!

Dan disebabkan kebanjiran awe-awe, kakok-kakok dari Kelantan dan Siam yang membuka kedai Nasi Kukus di Kuala Lumpur, membuatkan aku terpikir, mesti kalau pergi sana, makanan dorang lagi meriah dari tempat lain kan?

Dan mujurlah AirAsia buat SALE, RM39 sahaja one-way dan bila balik aku ambil Malindo Air, RM60. Sabtu dan Ahad sahaja. Jimat cuti. Cost untuk penerbangan hanya RM99 sahaja. Namun, highlight of this trip ialah, aku dapat berjalan dengan ibu kesayangan saya, Kak Pah. Yay! Die adalah insan paling bahagia sebab die paling suke Kelantan. Her favorite destination :)

Took the first flight with AirAsia around 6.25am and sampai Sultan Ismail Petra Airport, Kota Bharu pada pukul 7.25am. Keluar airport terus cari Hawk Car Rental. Okay, ni bagitahu, untuk mereka yang tak punya sedara mara kat Kota Bharu. Jangan risau, korang book je kereta kat sini and harga paling murah ialah RM90, Viva. Harus book awal. Jangan nak backpacking sangat kat Kelantan tu. Kalau lambat, cepat habis okay.

(more…)

Read More

People Who Made My Trip

Have you ever wonder kenapa setiap daripada kita mempunyai pelbagai cerita berbeza when it comes to travel? Selain daripada budget dan style travel tersendiri, journey kita juga dipengaruhi dengan orang yang kita pergi. But, I’m not talking about friends, family or strangers who made a journey together. It’s not fair for those yang selalu do solo trip. Akan tetapi, this post is dedicated to those who made our trip, a trip to remembered and who are they?

Definitely mereka adalah yang kita gelar, tour guide, pak supir, abang boat, malin gunung, receptionist hotel/ hostel ataupun host Airbnb/ macam-macam lagi. . Mereka adalah real ambassador untuk satu-satu tempat yang kita lawati itu sebenarnya. Betul ke tidok? Dan disebabkan itu, aku nak buat special post tentang mereka yang telah menjadikan trip aku sebelum-sebelum ini satu pengalaman yang sangat berbeza. I would like to thank them for making my trip such a memorable moment.

(more…)

Read More