banner

eat.travel.write.doodles 2016 in Kuala Lumpur

“Hi I’m Safura from Kuala Lumpur”, itu antara ayat yang selalu Cik Pora gunakan setiap kali perkenalkan diri. Proud to be Malaysian. But…. dalam duk bangga-bangga pun, sejauh manakah Cik Pora tahu tentang Kuala Lumpur?

Dan tak lupa juga kepada anda yang sedang membaca, berapa banyak yang anda tahu tentang sejarah Kuala Lumpur? *uish persis guru sejarah soalan Cik Pora*

Jika dulu Sg Gombak yang mengalir di sekitar Masjid Jamek itu hanya dipenuhi dengan kerbau dan rumput, namun sekarang penuh dengan pembangunan… Adakah anda akan percaya bicara hamba? *mampu fefeling Puteri Hang Li Pora*. Ahaaaa! Inilah antara ilmu yang Cik Pora perolehi apabila dijemput untuk menyertai FAM TRIP di sekitar Kuala Lumpur melalui program, EAT.TRAVEL.WRITE.DOODLE anjuran majalah travel terkemuka, Gaya Travel.

Excited? Of course! Selama ini duk sibuk baca tentang sejarah negara lain sedangkan sejarah tanah tumpahnya darah, Kuala Lumpur tercinta ini tidak berkesempatan untuk mendalaminya. Dan melalui program ini juga, tak sangka banyak info tentang Kuala Lumpur yang saya pelajari. Jadi, apalah kiranya segala ilmu dan informasi itu tidak dikongsi bersama anda. Moh kite!

Now I understand why some people get so obsessed with birds! Kami berjalan diiringi seorang guide yang banyak menerangkan tentang pelbagai jenis burung yang ada di sini. Meriah dengan segala penerangan kami akhirnya berjalan menuju ke acara kemuncak di taman burung iaitu – Bird Feeding. Yang bestnya, bukan sahaja pengunjung je yang dah standby kat situ, tapi burung-burung kat sini pun memang dah tunggu untuk sajian mereka dihidangkan. Apa kata layan gambar di bawah :

DSC09062KL Bird Park map (more…)

Read More

IMG_8089

#cikporahappy dapat Parcel of Joy dari Lazada Sempena Online Revolution

Balik penat-penat dari office, aku dikejutkan dengan parcel yang dihantar terus ke rumah. Dup dap dup dap… Siapakah gerangan yang buat surprise ni? Bukak je packaging terus nampak, “Find Joy In Every Parcel’. Wah special delivery ni. Unboxing sahaja parcel tersebut, terus nampak pelbagai barang yang ada! Bukan satu okay, tapi BANYAK sangat hadiah. Waaaaaaaaaaaaaa, ini bikin Cik Pora happyyyy sangat.

IMG_80881

IMG_8089

Meh sini Cik Pora nak bagitahu, sebenarnya Lazada sedang mengadakan Online Revolution sempena tarikh 11.11.2016. Setiap tahun Lazada Malaysia akan mengadakan jualan besar-besaran dan memberikan offer sehingga 95%. Banyak tuuu kan? Dan yang paling best untuk tahun ini, dengan tagline ‘Brands For All’, hampir kesemua brand-brand terkemuka menawarkan barangan mereka pada harga yang berbaloi-baloi. Jualan besar-besaran tu bermula dari 11.11.2016 sehinggalah 12.12.2016.

(more…)

Read More

New Zealand Open Trip 2017

Mungkin ramai dah sedia maklum yang Sapora Azahar tidak pernah ‘move on’ dari trip ke New Zealand 2 tahun lepas. Dan apabila ter-throwback pulak gambar-gambar semasa di NZ dahulu, terus rasa rindu sangat nak berada di bumi yang penuh dengan keindahan alam ini. New Zealand memang indah. Tak caya? Cuba korang tengok gambar-gambar kat bawah, semua ni yang sempat Cik Pora snap suatu ketika semasa di bumi Kia Ora :

NZDSC00312-0461

(more…)

Read More

DSC070941

Itinerary, Budget and Tips to Leh, India

 

Yang dinanti-nanti telah pun tiba. Ramai yang bertanya tentang itinerary, budget dan tips ke Ladakh, India. Dengan ini saya seikhlas hati menyumbangkan informasi yang mungkin memberikan anda sedikit idea untuk ke sana suatu hari nanti. Ini adalah berdasarkan pengalaman dan cara saya travel ye.

Sejujurnya, saya tidak begitu rekemen tour guide yang saya gunakan. Jadi, saya harap anda semua boleh research dan jika anda jumpa yang bersesuaian, bolehlah drop comment kat bawah nanti :)
Itinerary

Rough budget Cik Pora adalah seperti berikut :

 No. Items RM
1 International Flight (KUL-DEL) 1300.00
2 Domestic Flight (DEL-IXL) 1000.00
3 Tour and guide 1300.00
4 Delhi Hotel – Hotel City Centre 90.00
5 Ashoka Guest House 10-12 70.00
6 Padma Ladakh Hotel 13-14 70.00
7 Padma Ladakh Hotel 15-16
8 Duit poket & shopping 500.00

GRAND Total – RM 4330.00

Tips yang boleh saya kongsikan berdasarkan pengalaman saya di Ladakh :-

1. Flight tiket – Tiada direct flight from Kuala Lumpur ke Ladakh. Anda harus transit Either di New Delhi or Mumbai. Domestic flight yang ada – Jet Airways, GoAir, SpiceJet dan sila lah book as early as you can. Jimat dan better. Learn from my girls lesson ye. Korang boleh juga buat road trip dari Srinagar, tapi korang kena allocate more than 7 days ye. Dan cara tu jugak lagi better untuk acclimatized. Slowly naik ke kawasan yang tinggi.

2. Untuk tour guide, aku sarankan ambil yang pandai berbahasa Inggeris. Banyak ilmu yang korang akan dapat. Dan paling penting yang tahu bawak kereta lalu jalan yang bengkang-bengkok segala.

3. Accute Mountain Sickness or nama glamernya AMS – Fuhhh! Bila nak cerita pasal ni, aku memang tarik napas siap-siap. Please makan ubat. Rasa sakit or tak rasa pun, please makan. No matter what, please berjaga-jaga especially untuk yang datang menaiki flight. High altitude ni jangan buat main-main. Okay? Susah nak jumpa pil ni di Malaysia mahupun Delhi. Anda boleh dapatkan di Leh sahaja. Beli tauu. Satu lagi, buat yang datang menaiki flight, at least 2 hari perlu berehat sepenuhnya. Jangan buat macam kami. And no matter how fit you are, don’t underestimate AMS.

4. Mata wang yang digunakan di Ladakh adalah India Rupees. Untuk makanan, kebanyakkan di sini adalah vegetarian. Jika yakin, makan. Jika tidak, bawaklah bekalan ye. Di Leh City ada sahaja Muslim restaurant, tapi kedainya tidak begitu proper. Hanya seperti warung. Boleh cari tepi Jama Mosque.

5. Tidur dalam khemah, please try at least once. Walaupun cuaca die mencabar, but memang worth it. Sebab khemah dorang ada katil. Selesaaa angat :)

6. Best time to visit – Summer time (June-August), tapi itu peak season tau. To me, September pun dah terbaik. Shoulder time. Tak ramai orang sangat. Tapi tetap kena pakai thermal sebab cuaca di Ladakh bukan kite boleh predict sebab semakin kite naik ke kawasan lebih tinggi, ia akan jadi sejuk. So, bawak sajok thermal.

7. Hiking ke gunung-gunung berdekatan? Boleh je. Siap-siap bagitahu guide anda tentang activity hiking anda.

8. Yang nak bermotosikal, memang ramai je yang buat cenggini. Please check weather sebab banyak jalan yang ditutup kalau winter. Dan anda boleh rent the bike dekat bandar Leh sahaja.

9. Tso Moriri, this is my favorite place. Memang semua di Leh sangat cantik cuma di sini terlebih indah pulak rasa. Mungkin sebab journey yang lebih sesuai untuk keadaan badan umat Malaya dan yang penting view meletops yang hanya disajikan ketika di sini. Sangat bermakna tau.

10. Bawak passport anda ke mana sahaja kerana dalam process mendapatkan permit, anda harus serahkan passport and auntuk verification. Carry good amount of cash, tiada service credit card. ATM hanya ada di Leh City.

Since ada satu lagi destinasi di Ladakh yang saya tak sempat nak discover, Insyallah, saya ada plan nak repeat Ladakh. Kalau ada rezeki, kita pergi in group ke. Or nak lagi adventure, teringin betul nak naik motor time kat sana. Mungkin dalam bulan August or September 2017. Interested? Jom plan :) Email me at poo.britney@gmail.com

 

Read More

IndiaIndiaDSC08070-15141-14951

Journey to Leh, India : Finale

Bersambung daripada ceritera sebelum ini…

Kami bangun seawal 6pagi pada 14 September sebab nak kena check out dari Padma Guesthouse dan meneruskan perjalanan ke Nubra Valley dan sekali lagi kami akan tidor di campsite. Weeehoooooo!!! Dah macam seronok pulak bila dapat tido di dalam khemah sekali lagi. Excited sebab mengenangkan experience kami di Tso Moriri. Mungkinkah akan samaaaa? Okay jom kite layan dulu journey kami.

Tepat pada masanya, Brother Dorjey jemput kami di Padma. Janji Ladakhi, memang punctual. Sebelum masuk ke dalam van, kami siap-siap breakfast di cafe hotel dulu dan ianya PERCUMA ye. Ya ampun, sedapppp gile hash brown dorang buat. Bukan yang macam kite makan dekat McDonalds itu ye. Tapi die masak sekali dengan massala. Omg! Memang sedap gile… Siap mintak resepi, tapi balik Malaysia lupa.

Turun semula ke bilik dan ambil barang serta serahkan kunci sebelum Brother Dorjey datang keseorangan beridir di depan bilik kami. Duk jengok-jengok jugak mencari Kesang, namun untuk hari tersebut, Kesang tak dapat ikut. Hanya Dorjey sahaja. Apa lagi, die cakap bahasa Ladakh, aku cakap BM. Then sama-sama gelak dengan kepandaian diri sendiri. Itu barulah dinamakan HARMONI terok!

Perjalanan pada harinie akan menelusuri laluan darat tertinggi di dunia iaitu Khardulang Pass. Jalan nya berbukit yang jenis berliku-liku. Hanya sehala ye. Kalau ada kereta dari arah lain tu, kau redha jelah. Give and take sajok. Terkadang tu aku terpikir, jalan ni memang tak boleh digunakan buat umat-umat Melayu jenis melatah. Kalau sekali kau naik dengan driver melatah, buatnya tetiba muncul kereta lain dari arah bertentangan… Mau ke gaung kite. Memang bahaya. Dan di sini juga, kau akan nampak lambakan typo error yang terpampang di batu-batu gunung. Contoh – Horn, Wel Come dan macam-macam lagi. Tapi kite paham je kan? So takde hal lah.

IndiaIndiaDSC07781-12251-12061Yayyy! Mari kite explore this beautiful bumi together

(more…)

Read More