Budget Euro Trip (20) : Total Expenses & Tips

Haluuuuuu semua. Salam September dari Sapora yang tersangatlah perlahan dalam menghupdate segala entry. Ampun maap dipinta atas segala kelewatan yang berlaku. Memang dah lama saya peram stori-mori Europe dalam draft blog saya. Lately memang terlebih rajin pulak sebab dah kureng busynyaaaa…Maka dengan itu, saya pun gigih menyiapkan segala post yang tertunggak dah berbulan-bulan itu. 
 
Alhamdulillah. My final destination in Europe pun dah saya update tempoh hari. Kini yang tinggal hanyalah budget yang dinanti-nantikan oleh anda semua. Ramai yang ada email saya bertanyakan tentang itinerary serta budget. Memang saya sudah pun berjanji akan letak segala info berkaitan di blog dan diharapkan ia dapat membantu anda semua untuk plan your BIG EUROPE TRIP!
 
Untuk makluman semua, aku ke sana bersama dengan kakak dan rakan aku. Kakak aku pulang selepas berada di Europe selama 2 minggu. Beliau memang dah beli siap-siap flight ticket (return trip KL-PARIS-KL) and from SWISS to PARIS (One way flight ticket). Dengan itu, budget untuk dia dan aku punya trip memang berbezaaa.. Aku lanjutkan lagi perjalanan aku selama 4 minggu. 
 
Akan tetapi, aku tetap letakkan kedua-dua total cost so kalau korang berminat untuk tahu, korang boleh refer kat gambar di bawah. Aku Italic kan flight kakak aku dan korang boleh buat comparison di situ. Diharapkan korang boleh menghadam segala info tersebut dengan mudah ye… Dan tanpa membuang masa lagi, terimalah….. BUDGET CUN EURO TRIP SAPORAAAA in RINGGIT MALAYSIA :
 


 
Total cost for SAFURA (transportation) – RM 8,997.55
Total cost for MY SISTER (transportation) – RM 6,646.65
 
 
Total cost for SAFURA (accommodations) – RM 2260
Total cost for MY SISTER (accommodations) – RM 1306 (Paris – Amsterdam – Prague – Salzburg – Interlaken – Lauterbrunnen)

GRAND TOTAL for SAFURA – RM 11,257.60

GRAND TOTAL for MY SISTER – RM7,952.65
 
***Euro currency time aku tukar ialah 3.96 , so aku darab dengan 4 je untuk total cost in Euro
***CHF currency time aku tukar ialah 3.80, so aku darab je dengan 3.80 untuk total cost in CHF
***Lira aku ikut rate sekarang sebab tak banyak beza pun

Untuk pengetahuan korang, takde lah aku spend one shot RM11,000++ tu… Bila ke Europe ni sebenarnya, korang akan spend sikit-sikit duit tu. Mula-mula aku start dengan flight ticket, then ticket train, ticket bus, accommodation and kekadang tu korang cam tak sedar pun yang dah spend sebanyak itu. Untuk belanja kat sana, aku hanya bawak EURO1000. Dan ada lebih duit lagi. Kekdahnya, Europe ni memang affordable kalau korang pandai plan and jaga budget. Paling penting, timing untuk pergi. Kerana ia turut mempengaruhi kos korang nanti. Percayalah, cost itu bukan untuk satu negara je yeeee. Untuk banyak dan masa hampir sebulan. If I can do it, what about you? Ahaaaa.. Ayat MLM gue udah keluar dong!
 
Next update – Camane aku simpan duit untuk ke Europe?

8 thoughts on “Budget Euro Trip (20) : Total Expenses & Tips

  1. Wow bestnya harga ticket pun sangat affordable compared to yang biasa kita tengok! btw i want to say that you blog has really inspired and helped me a lot! Especially last year bila pergi NZ i ikut tips and driving route from blog sis ni :)) thank you so much! Pls keep on writing hehe

  2. Assalam Safura,

    So interesting to read your experience trip in euro. Can I get the clear one of summary budget?

    Appreciate it. Tq

  3. Hi Safura,

    So interesting your travel experience in Europe.

    If you dont mind, can I get the clear one of summary budget?

    Appreciate it. Tqsm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *