OPEN TRIP 2018

Tiap kali tengok calendar, terus terasa cepatnya masa berlalu. 2017 pun dah hampir menuntup tirai. 2018, tahun baru yang bakal tiba pula. Ke manakah anda akan berkelana? Gituuuu! Soalan yang selalu diajukan setiap kali teman-teman jumpa dengan Cik Pora. Terkadang tu, tak tahu nak jawab macamane sebab lately Cik Pora banyak betul buat trip ad-hoc. […]

Read More

My Hijab Stories – How Travel Changed Me?

Semuanya berlaku ketika aku dalam penerbangan menuju ke Melbourne 3 tahun lepas. Ketika itu aku duduk berasingan dengan teman-teman yang lain. Takkan pernah aku lupa tarikh aku terbang. Hanya sebulan sahaja selepas kes kehilangan pesawat MH370 iaitu pada 8 March 2014. Sejujurnya, masing-masing masih lagi terkesan dari misteri kehilangan tersebut. Duduk di sebelah aku adalah […]

Read More

Travel Recommends Pocket Wifi for Sapporo

Selalunya bila travel,  jarang sungguh Cik Pora update Instagram atau Facebook secara real-time. Biasanya saya akan tunggu sampai hostel, ade wifi,  barulah gigih update semua berita terkini kepada keluarga mahupun teman. Tapi untuk trip SOLO saya yang pertama ke Japan, saya perlu connect to the Internet all the time untuk pastikan mak abah, opah, sanak saudara […]

Read More

Salam Lebaran to all travelers!

Bila lagu ‘Ku senandungkan, lagu untukmu, yang jauh di mata…..’ dah bermain dalam playlist Deezer aku, itu maksudnya memang mood raya dah mula la tuuu… Alhamdulillah, sudah hampir sebulan umat Islam seluruh dunia berpuasa dan kini tibalah masanya untuk kita semua menyambut Aidilfitri bersama dengan insan tersayang. Macamana dengan persiapan anda semua? Untuk Cik Pora, […]

Read More